JOM KLIK2...

Thursday, 20 December 2012

MENCARI JAWAPAN

Assalamualaikum..
harini 20/12/2012..
satu tarikh yang amat indah dan mempersona..
sempena itu, aku mau cerita something yang agak lari dari kebiasaan..
it's about LOVE. owhh .. so awkward !!

tapi, ape relatednya tarikh ni dengan love ?? "can u explain L@L@??"

hahaha.. NOTHING ! saja suka-suka..
sebabb aku tgk word tu mcm mmg susah nak lekang dari hidup manusia sekarang ni.. emm..
and, atas dasar kekeliruan yang sering bermain dalam minda, aku amik keputusan untuk tulis entry ni..

kat sini aku bukan nak debat isu wajar tak wajar bercinta, tapi aku nak tau sejauhmana seseorang itu yakin dia sedang memcintai insan disana. yahh.. itu adalah satu benda yang selalu aku cari jawapannya.. cukupkah sekadar mendengar kata hati ? padahal pepatah melayu ada mengatakan 'ikut kata hati mati, ikut rasa binasa'

ha, so macammana ?? 

korang nak tahu kenapa aku selalu nak tau sangat pasal hal ni ? sebab aku selalu tertipu dengan kata hati sendiri.. pernah dulu , aku yakin gila aku cintakan seseorang tu, tapi, bila kami declare, tiba-tiba perasaan tu sirna. at the time, aku baru sedar yang aku xcintakan that guy, tp aku juz suka kawan dengan dia. sampai satu tahap aku takut nak ada rasa tu. takut aku akan kecewakan orang lain. 


emm.. that's why aku tertanya-tanya macammana orang yakin akan cinta mereka.. 

SEKIAN....




Can love be measured ??

Sunday, 16 December 2012

vlog

assalamualaikum..
hello n selamat malam  selamat pagi ..
hahahahahhahahha *ok, gelak puas-puas dulu sebelum cerita.
tgk tajuk kat atas tu ...
sebenarnya aku nak cerita pasal sorang member aku ni.. perangai yang pelikk..
baru dua hari aku tinggalkan dayasari ni. tp macam-macam dah jadi. lepas tengok cinta Vlog, F (bukan nama sebenar) ni terus jadi ketagih nk ber vlog.. erkk !! dah pulak tu, cerita+mengutuk "kawan-kawan" dia. TERmasuk aku pulak tu.. depan-depan lagi..pehh, memang kami gelak guling-guling la.. kelakar bebb.. lagi2 bila tengok ekspresi muka dia. #onewords.. POYO!! hahahaha *ampunnn kakakk :)
actually aku pun tak pernah tgk movie tu.. tapi disebabkan kejadian tadi tu, aku terus download..HAHA
tapi, tak tau la bila nak tengokk.. ok lah, mau tidurr ... 

ni la teraju utama filem ni







*if korang pun tak pernah tgk movie tu, boleh lah pergi sini :
 cinta vlog http://www.youtube.com/watch?v=0BZbMU_1T-Y


Tuesday, 11 December 2012

baliik kampung

minggu ni nak balik kampung. yeiyeiyei
balik kampung dengan along. so, tak payah susah-susah naik bus. yeiyeiyei *again
lama dah tak balik.. bestnyee.. lagi bertambah awesome bila balik dengan hati yang girang. sebab semua assigment dah submit.. pfftt.. kalau tak, hari-hati hidup aku tunggang langgang *akibat manusia yang suka bertangguh ! so, u all jgn ikut perangai buruk aku ni :)
nanti stadi week dah tak balik kampung. mak stay rumah along..

kalau tak, plan nk balik je time stadi week nanti. tp terpaksa ubah plan last minit bila dapat tau abah nak g umrah 19hb ni. Alhamdulillah.. rezeki abah dapat pergi free. tuah ajk masjid :) so, abah tak pegi dengan mak. "takpe mak, next time mak n abah pergi haji pulak sama-sama"

ok lah, cau dulu..
ada kerja-kerja pengKERANIan yang aku kena buat *lecehhh
k bye

Wednesday, 21 November 2012

HANYA SECEBIS KEJUJURAN

Assalamualaikum...
lama dah tak update sini..
buzy dengan assgmnt dan itu ini..
tp harini, aku kembali menjengah kembali...
mengharapkan sang hati akan tenang selepas jari menari.

hahaha..kenapa yang aku sangat-sangat sensitif dengan apa yg berlaku ha ?? padahal benda kecil aje. tp itulah aku.. bagi aku persahabatan tu memang memerlukan kejujuran. aku xmintak banyak. just inform sebelum tu jee .. 'awak' pn sama. kenapa mesti nak sembunyi?? pastu cakap aku cepat melatah.. ape ni ?! emm, xpela..aku xsalahkan diorang. manusia kan, tak lepas melakukan khilaf.  cuma berkecil hati je. *maybe tak cukup zat, tu yg sebok nk touching. HAHA.. ok,bye

eh.. kejappp..
aku jumpa benda ni td dekat pakcik GOOGLE
macam cute pulakk
layannn...

Wednesday, 7 November 2012

indahnya perasaan itu

7 nov 2012
buat pertama kalinya diri ini berhadapat dgn kanak-kanak
hehe .. bukan mengajar betul-betul . just bagi test kat diorg ..
tp dah mcm mengajar lee . kena explain kt depa ..

korang tau x, masa tu , tibe2 je ada satu perasaan halus yang muncul ..
TERASA SGT INDAH MOMENT ITU

diorg sgt kiutt n manjaa
sikit-sikit ... "teacher, Danish xnak salam saya"
                  "teacher, waiz cakap saya meniru"
                   "teacher, Illya cubit saya"

ok, jom layan beberapa keping gambar yang aku sempat snap :)




Tuesday, 6 November 2012

it driving me crazyy

NI LA WAKTU YANG PALING GILA DALAM SEJARAN HIDUP AKU ..

SETIAP MINGGU AND BOLEH DIKATAKAN 

SETIAP HARI STRESS DENGAN MACAM-MACAM ..






*HOPE LEPAS NI BACK TO NORMAL :)

Sunday, 28 October 2012

a long journey

ok , tengok tajuk entry pn dah tau
kompem aku nak cite pasal perjalanan balik rayo haji ..
actually bukan la LONGGG sangat . perak je pun . haha
tp disebabkan jem yang teruk pada malam raya tu , aku terpaksa redha sampai rumah jam 4pagi .
*tak pernah dibuat weii , malam raya xdk kat rumah . pengalaman nihh !
biasa dalam 3jam bole sampai rumah . kali ni sekali 2x ganda beb .. 6jam baru sampai .
memang aku berchinta la dalam kete tu .. dah la hujan , aircorn pasang satu pn mcm kt dalam peti ais .
so , ape lg , sepanjang perjalanan la batuk aku menjadi-jadi .
sampai nak batuk pun serba salah :
                                      1st-takot satu kete kunk berjangkit
                                     2nd-takot baby dalam tu tidonye terganggu ..
haishh , pasal batuk pun bole buat aku dilema sorg . HAHA
last2 aku batukkan je .. dah tak tahan gila . mcm ada benda garu2 tekak aku ni jee ..

sampai kat rumah , terus makan rendang+ketupat yang mak dah siap masak tu
*thanks MAKK .. sedap sgttt .. lep u
then , mak dengar aku batuk2 .. terus paksa makan ubat .
see , kn aku dah ckp kat entry lepas2 tu . kalau kat rumah sure mak bising2 soh mkn ubat .
mmg mcm tu lah prihatinnya seorg ibu pd anaknya :)

ok , hari raya aku kali ni sama je rutinnya mcm taon2 lepas
ada rendang , lemang , ketupat , sate , balik rumah nenek , lepak2 , bla bla bla

and , harini kami (aku ,kakak, angah n family dia )
balik semula ke KL
n kena menghadap jem buat kali kedua . haishh , apelaa nasib ..
egt keluar rumah awal xdk la jemm ..rupanya sama jee
ni nak cite panjang2 pn xboleh , sbb aku byk tido dalam kete ! hahah
tp yg aku egt angah konon2 nk ekot jalan shortcut sgt , sampai tersesat n pusing2 tempat sama . siap lalu jalan tanah merah lg tu .. dah mcm pacuan 4roda je myvi tu angah hentam . kahkahkah
nasib la jumpa jalan keluar .
siap ada org bagi daging korban tengah jalan tuu .. *hikmah org tersesat agaknye .. hehe
and noww .. im HERE !!

Tuesday, 23 October 2012

kampung

26/10 (jumaat) RAYA HAJI
tp dari isnin aku dah rasa nk balik ..
lagi2 bila tak berapa sihat ni .. mmg rasa nk balik ..
walaupun kalau kat rumah kompem kena nagging dengan mak sebab dah tau xsihat , still xnak makan ubat .
TAPI aku sanggup . sungguh !!
sebab bila ada kat kampung lebih tenang dari kat sini 

Saturday, 20 October 2012

separuh jiwaku pergi

owh ..
apakah ??
putus cinta ??
memang TAK la kn !
tapi yang pastinya jiwa aku mmg dh HILANG separuh ..
tp , persoalannya kemana ?

ya , ia telah
hilang bersama hembusan angin malam yang berlagu .
sehingga memungkinkan aku meniti waktu untuk menggapainya .

apakah aku masih bisa ??
atau hanya mampu menampal senyum di bibir tp bukan dihati ..

<kenangan SM20/10 yg tersemat di sanubari>

Friday, 12 October 2012

one man

One man ?? 
apa tuu ?? 
kn ! aku pun mula-mula kelam jugak .
then , baru aku tau tu lagu kim jong kook . sapa pulak tu ??
haisshh .. tu pn xtau .. jong kook ! sparta kook ! runningman's member .
haaa .. kenal pn .



video
                                                      mari layan lagu ni dulu ..
                                                       *sila hayati liriknya :)

ok , aku pn dh dengar lagu ni . 
bg aku lagu ni sedih .
penuh makna ..
sgt mendalam !

and , sebab tu aku semakin KELAM ..

aku xdapat tangkap maksud sebenar yg cuba disampaikan melalui lagu ni .
sangat la berbesar hati , if ada sesiapa yg bole explain ..
please , make me clear :)

  sumber : youtube

Saturday, 6 October 2012

SEGMEN : JOM BLOGWALKING


       adoii .. kiut bebb *banner ni lahh .. so , sapa nk ekot join gk , bole klik kt banner tu ye . adiossss :)

Monday, 1 October 2012

mengulit kenangan

uii ... haiii ...

fuhh .. asal hari isnin je mesti sempott . motiff ?? sbb kelas sampai 8.30malam .
actually bukan la ape sgt kn . tp disebabkan dh termanja dr sem1 xdk kelas malam , tu yg jd mengada-ngada ! *ni aku kutuk diri sendiri tau .. so yg lain jgn perasan . HAHA

eh .. eh .. panjang gila intro !
ok , sebenarnye aku nak cite pasal satu subjek utk sem ni "mainan dan perkembangan"
dalam kelas ni akan belajar tentang mainan kanak2 , kesan dia , pengaruh pada kognitif n bla bla bla ...
blom pn sampai 10x masuk kelas , tp dh mampu buat aku back to my childhood . besttttt !!
rasa mcm nk stay je kat zaman tu . hidup riang ria setiap masa .. kalau lah bole kn ! tp sayang , mmg xkn terjadi ...

paperdoll
utk kelas harini , lect mintak classmate kongsi permainan time kecik2 dulu .
mcm2 . ada jgk yg main sama mcm aku . tp nama je lain skit . maklumlee dari negeri berbeza .
yg macik sebelah aku ni pulak kata , time kecik2 dia main paperdoll . mmg girlish ! haha
korang tau ke ape jenis mainan ni . tau ke ?? serius la .. tau ke x ni ??
ha , kn senang gitu .. xtau ckp ! bole aku tunjuk skittt ni ha --------->

tp , sbnrnye time aku kecik2 pn xpernah main benda ni .. and , disebabkan itu jgk lah , paperdoll telah jd hadiah istimewa dari cik imah sempena hari lahirku yg ke-15 *nth2 si imah tu pn dh xegt yg dia pnh bg kt aku ! haha
budak ni bukan ape , menganjing ni korg tau ! yela ,sbb aku ckp xpernah main bende tu . n xpernah tgk pn .

right , habis cite pasal paperdoll ni .

then , pengalaman chinesse girl ni pulak .. pasal snail n frog ! nk story pn ssh . yg pntg kes naya binatang tu le . haha .. tp xbole nk kata ape la kn . tu masa dia budak2 lg . *aku pn pernah jgk buat . hehe

tadaa .. ni la cita2 mat jenin aku tu :)
tp yg aku ni  lain sikit . konon2 nk jd doktor haiwan ! so , korang tau ape aku buat ? ade ke patut aku g belah perut ikan laga . bajet buat surgery la . pastu bila tgk ikan tu mati , dh nyesal xsudah . xpasal2 kene pasang sabut kt blkg rumah tmpat mengaji tu *nk perangkap ikan laga baru ..

tp seriuss , lepas tu mmg aku dh tobat xbuat lagi . kesian bebb !!
ha , tu yg terus xtercapai cita-cita nk jd doktor ! hahaha


kesimpulannya , kelas ni best . sebab sambil belajar bole mengulit kenangan !
ah kau , sebok mengulit sgt kunk yg belajar tu hapah pn xegt . haha

         ok lah , penat dh menjongket kat sini . baiii ~ ~ ~


Friday, 28 September 2012

antara keterlupaan atau kebiasaan ?

assalamualaikum ...

nyaman malam ni kn ? *opkos la dh kau bukak tingkap seluas alam nu ha !
yela , td panas mehh . baru lepas turun bawah g cuci baju *kali ni mesin je . hihihi

ok , cakap pasal cuci baju ni , haishh angin pulak aku rasa . yela , korang nk tau x , manusia-manusia kt floor aku ni nth dh kenapa nth sume pakat-pakat xsuke angkat baju kt ampaian . even baju tu dh KERING ! "ok , mmg diorg je kn yg nk jemur baju"

habis tu baju aku yg otw nk siap tu nk sidai kt celah mane , kt pintu bilik diorg ? atas katil diorg ?? haishh , thats why la aku bengkek je ni . part paling aku heran , ada antara baju2 tu yg dh bersidai 3hari kott . xkn xkering2 lg cik piah oiii *suke suki aku je petik nama org . ampun cik piah ! haha
klu nk ckp xkering lg , mmg membohong bin menipu la kn . seingat aku dlm 3hari ni kat sini elok je panas lit-lit .

haishh ... aku pn xtao la nk definisikan perangai diorg ni sbg ape . mmg betul2 lupa or mmg dh terbiasa biar baju2 diorg berpanas berembun berhari2 ...



jatuhkan baju org yg xreti nk angkat 2
                                                          
                                                               
                   kunk , aku buat macam ni
                   ---------------------------------------->
                  baru padan muka ! hahahaha
                    (hello , devil in the house)







heii , tolong lah !! klu dh mmg tu behavior korg kt rumah sekalipun , please jgn bawak dtg cni . nk tau knp ? sbb kt cni kita hidup sama-sama . bertolak angsur la skit !!! jgn nk 'jual ikan' sgt bole ?! 

hope benda mcm ni xkn berpanjangan lee ...

akhir kata , semoga sesape yg bace post ni amik ikhtibar . kita sama2 perbaiki diri supaya jg insan yang lebih baik dari yang sebelumnya . aminn ...

Thursday, 13 September 2012

senior+junior=running dayasarian

fuhh .. baru selesai interaksi senior-junior kolej ! ermm , best la gk . aktiviti mlm ni lebih kurang mcm explorace le skit2 . kalau nk vouge lg , mcm runningman gitu . SPARTA KOOK !!
tp penganjur namakn game ni running dayasarian . see , betul kn aku ckp td , mcm runningman skit2 . part yang aku rasa agak sama dgn runningman ... ahha .. part kena cari klu untuk next cekpoint . sbb ?? yela , ada antara tempat yang gelap gila . mane la nk jumpa kertas kecik cenonet tu . dh r xbwk toslight . mmg menggagau2 la kn . kertas dgn daun kering pn dh lebih kurang sama . tu yg rasa mcm nk mencarut je ! haha .. dgn hujan lagi , mmg betul2 menguji kesabaran la . tp best ! sbb lame dh xmain hujan . kat rumah mane main2 hujan ni . yela kalau umor dh besar gabak ni main tgh2 hujan tu mmg pelik jgk la kn .tmbah2 pelik bila main sorg2 . kunk org egt permastauting tanjong rambutan yg terlepas . hahaahha ... walaupun group aku last habiskan task , yg penting berbaloi la jgk . sekurang-kurangnye dpt la kenal2 dengan penghuni DAYASARI ni . xle nt sume xkenal ! hehe

Monday, 10 September 2012

here again

haiii ..
uhukk,uhukk,uhukkk ...
 pehh sampai terbatuk2 habuk punye pasal . lame sgt xbukak le katekn.. hehehe (gelak dgn penuh tertib tu ) ok , harini 10/09/2012 aku ada balik dh kat DAYASARI ni lg .
 ape tu , mknn ke ?? .. haipp !! bkn la .. nama kolej . tp bkn dibiliik yg sama dan blok yg sama . nk tau knp . sbb ada mber aku ckp blok aku yg lama tu keras skit ( tp mmg ye pn ! kn bgunn tu buat dri simen n bata . haha ) ok2 ,sambg balik .. tp aku caya xcye je .then mlm yg 1st aku sampai tu , ada le pulak junior histeria ke ape nth kt blok lama aku tu . terjerit2 bagai . terus aku buat kpts nk dok blok A ni .. hahhahaha ... see , korg perasan x sesuatu ?? ho lee , npk sgt aku ni penakut ! tp jgn slh anggap , aku takot sikit2 je sbnrnye . hehe .. so ,skrg sahih le sudah aku menginap kt blok ni buat 1tahun .
sepanjg 2hari aku kt cni , satu benda yg aku perasan . blok ni mcm xberpenghuni je kot *ofkoss floor aku ni yg utamanye . sbb ?? senyap sunyi je weii !! klu aku kua bilik tu , boleh perasan yg bilik aku ni je yg ada bunyi lagu . ha , tu yg kami (aku + rumet) decide nk pasang je kuat2 !! hahaha .. jahat kn . pastu bile time magrib pulak , bilik air tu ok je .kalau kat floor lame aku tu , hehh kompem bilik air jem .ramai yg nk mandi .sampai kena tgu turn . *bkn la bermakna org2 kt cni xmandi ye !! haha .. lps aku pikir n siasat sikit2 , hehe rupenye baru aku terperasan yg kt floor ni byk bilik senior . so , tu yg org xramai . yela ,klu bilik senior , 2org satu bilik . junior lak 3org . tu yg sini jd xramai org .
tp honestly , aku sgt sgt sgt sgt .... berpuas hati dgn bilik baru ni ! :)

Tuesday, 3 July 2012

Kesan kartun kepada kanak-kanak



Sejak bertahun-tahun dahulu kanak-kanak sudah minat terhadap kartun sehinggakan kadangkala tingkahlaku dan pemikiran mereka dalam kehidupan seharian juga adalah berdasarkan kartun kegemaran mereka. Biasanya, kanak-kanak mula menonton kartun seawal usia enam bulan, dan didapati pada usia dua atau tiga tahun, mereka menjadi penonton paling bersemangat.Menurut Aslin dan Smith(1988) keupayaan penglihatan bayi menjadi lebih baik apabila ia membesar, malah ketajaman penglihatan bayi hampir kepada ketajaman penglihatan orang dewasa apabila ia berumur enam bulan. Kanak-kanak yang menonton lebih banyak kartun di televisyen akan berpotensi untuk mengalami kesan samaada kesan yang negative dan positif terhadap tingkahlaku mahupun perkembangan kognitif kanak-kanak melalui peniruan. Peniruan ini adalah disebabkan kanak-kanak ingin menjadi seperti superhero kegemaran mereka. Menurut Albert Bandura(1986,1989) peniruan boleh menjadi sebagai alat untuk proses pembelajaran dan tingkahlaku melalui pemerhatian seseorang terhapap individu lain atau model-model simbolik lain seperti televisyen dan kemudiannya diperteguhkan lagi. Tidak semua kanak-kanak yang menonton televisyen meniru atau mengikut tingkahlaku yang ditonton oleh kartun kegemaran mereka khususnya. Namun mereka lebih berminat untuk menjadikan kartun itu sebagai model yang akan mendatangkan kesan terhadap psikologi mahupun dalam aspek mereka bertingkahlaku.  Jika kita menfokuskan kesan secara psikologi terhadap kanak-kanak disebabkan oleh pengaruh kartun,masalah yang mungkin dialami oleh kanak-kanak akan melibatkan diri mereka melalui sudut emosi , perasaan , tingkahlaku , perkembangan minda dan sebagainya.

Kesan terhadap pelajaran
Menurut kajian terbaru yang dibuat oleh Dr Iman Sharif dari Kolej Perubatan Albert Einstein di Bronx, New York separuh daripada responden yang tidak menonton kartun menunjukkan kecemerlangan dalam pelajarannya. Jabatan Pendidikan California(1980)  mengkaji tabiat menonton televisyen dan markah ujian bagi setengah juta kanak-kanak turut mendapati terdapat hubungan langsung di antara jumlah masa seseorang kanak-kanak menonton televisyen dengan jumlah markah yang diperolehi dalam ujian pencapaian yang diseragamkan. Lebih banyak televisyen ditonton kanak-kanak, lebih rendah pencapaiannya.melaluinya, dapat dilihat bahawa pengaruh kartun telah mendorong kanak-kanak untuk duduk dihadapan televisyen dengan lebih lama. Selain itu menonton kartun yang terlalu lama juga akan menyebabkan pemikiran mereka hanya menumpukan pada kartun yang ditontonnya sahaja sehingga terbawa-bawa di sekolah. Contohnya, apabila di sekolah, Aiman ini tidak akan menumpukan sepenuh perhatian mereka kepada pengajaran dan pembelajaran yang sedang berjalan di dalam kelas kerana dia hanya memikirkan untuk pulang ke rumah dengan cepat dan seterusnya duduk di hadapan televisyen untuk menonton kartun. Namun begitu, terdapat juga sesetengah kartun yang boleh merangsang pembelajaran kanak-kanak. Contoh jelas yang dapat dilihat adalah melaui kartun Wordworld yang disiarkan di astro. Melalui kartun ini kanak-kanak dapat pempelajari bahasa inggeris kerana setiap watak yang dipaparkan dalam kartun tersebut dibentuk dengan menggunakan ejaan sesuatu itu dalam bahasa inggeris.

Meningkatkan risiko kecederaan
Kebanyakkan ibu bapa tidak kisah sekiranya anak-anak mereka menonton kartun asalkan tidak berunsur seks dan keganasan. Walau pun begitu, tidak semestinya kartun-kartun ini tidak memberikan kesan negative kepada mereka.  Tanpa disedari,  rancangan-rancangan kartun yang ada sebenarnya mampu memberikan risiko kecerderaan kepada anak-anak mereka. Hal ini jelas dapat dilihat apabila kebanyakan adegan kartun memaparkan aksi melompat, terjun, jatuh dari tempat tinggi, menjunam ke cerun dan banyak lagi yang sebenarnya boleh mempengaruhi kanak-kanak untuk melakukan aksi yang sama dalam dunia sebenar. Contohnya kartun “ Popeye The Sailor Man”  yang sanggup terjun dari tempat tinggi semata-mata untuk menyelamatkan kekasihnya Olive daripada Pluto. Kanak-kanak juga berkemungkinan akan meniru aksi ini sewaktu bermain. Sebagai contoh lain, dalam siri kartun “Bugs Bunny and Elmer Fudd” seringkali memaparkan adegan dimana Elmer Fudd sebagai seorang pemburu arnab (Bunny) tetapi dia seringkali gagal untuk menembak Bunny dan sebaliknya terkena pada dirinya sendiri. Apabila diteliti dengan lebih mendalam, didapati hero dalam kartun ini seringkali mencederakan dirinya sendiri. Hal ini mungkin akan ditiru oleh kanak-kanak.

Kesan terhadap mata
Seterusnya,kartun juga meninggalkan kesan ke atas penglihatan. Sebagai contohnya,kartun yang dikenali sebagai pocket monster ( kini dikenali sebagai pokemon) telah menbuka mata seluruh dunia selepas terdapat banyak kes yang melaporkan kanak – kanak menderita selepas menonton rancangan berkenaan yang telah dilaporkan oleh sebuah akhbar (Warner, 2004). Ibu bapa mula memberi tumpuan terhadap kesan menonton kartun terhadap penglihatan kanak – kanak. Walaubagaimanapun tiada bukti – bukti yang  menunjukkan bahawa menonton kartun memberi kesan ke atas penglihatan kanak – kanak. Malahan, kebanyakkan pakar mata , Adams(1992 ) pula tidak bersetuju bahawa televisyen memudaratkan penglihatan selagi mereka melihat dalam keadaan – keadaan yang sesuai iaitu keadaan sekeliling tidaklah dalam hitam legam dan kanak – kanak hendaklah duduk sekurang – kurangnya dalam jarak lima kaki dari televisyen. Sekiranya mereka duduk dalam keadaan yang bertentangan seperti yang kami nyatakan sebentar tadi ianya bukannya memudaratkan penglihatan tetapi ianya hanya akan menyebabkan keletihan mata sahaja.

Kesan terhadap otak
Bagi kesan terhadap otak pula, didapati telah banyak kajian-kajian yang dibuat mengesahkan bahawa sememangnya menonton kartun di televisyen mampu memberi impak yang negative kepada otak. Menurut Children’s Hospital and Regional Medical Center of Seattle, Washington (2004) dalam kajian mereka mendapati kanak-kanak yang menonton televisyen sebanyak tiga per empat jam sehari mempunyai risiko sebanyak 30 peratus daripada 40peratus yang lebih besar untuk mengalami masalah otak. Mereka telah mengkaji kelajuan imej-imej yang dipamerkan terhadap otak kanak-kanak.

menjejaskan moral dan perilaku
Selain itu, kartun turut menjejaskan moral dan perilaku kanak-kanak. Seperti yang kita sudah sedia maklum, kanak-kanak mudah meniru dan mengikut apa yang ada ditonton oleh mereka sama ada melalui media massa atau pun persekitaran di sekeliling mereka. Watak-watak kartun animasi hari ini menjadi idola dan pujaaan mereka. Sikap watak-watak dalam animasi kartun sangat mempengaruhi perilaku kanak-kanak. Sebagai contoh watak ultraman, Naruto, Teenage Mutani Ninja Turtle, dan pelbagai lagi. Aksi-aksi ganas dalam animasi kartun juga merupakan salah satu punca kanak-kanak pada hari ini menjadi nakal dan agresif. Apabila melihat aksi-aksi tersebut di dalam televisyen, mereka pasti ingin melakukan seperti yang dilakukan di dalam rancangan tersebut. Walaupun pada pandangan mereka, mereka hanya ingin menjadi gagah dan perkasa seperti watak-watak tersebut. Namun, rakan-rakan dan adik-beradik mereka yang lain yang turut menjadi mangsa. Terdapat juga sesetengah kes dimana haiwan juga turut menjadi mangsa perlakuan kanak-kanak yang nakal dan agresif pada hari ini. Hal ini akan meruntuhkan akhlak dan nilai kanak-kanak. Unsur-unsur seksual dan lucah seperti yang terdapat dalam kartun Sinchan, Dragon Ball pula menyebabkan mereka bertindak liar dan melakukan perkara yang tidak senonoh terhadap lawan jantina mereka. Hal ini kerana, mereka sudah didedahkan dengan perkara-perkara yang tidak sesuai dengan umur dalam rancangan kartun-kartun kegemaran mereka. Apabila mereka sering melihatnya di dalam televisyen, mereka ingin mencubanya terhadap lawan jenis mereka.seterusnya ini boleh mengakibatkan kanak-kanak mula terjebak dengan perlakuan seks diusia yang sangat muda lagi.
Kesan terhadap kemampuan berbahasa
Berdasarkan Teori pembelajaran social,kanak-kanak memperoleh keupayaan bertutur dengan cara pemerhatian dan peniruan. Menurut Chomsky(1969,1980) beliau telah mengatakan bahawa otak manusia telah diprogramkan secara semula jadi untuk membolehkan ia bertutur dan memahami bahasa sama seperti keupayaan berjalan. Begitu juga dengan kanak-kanak yang telah terpengaruh terhadap bahasa yang ditontonnya melalui rancangan cartun. Contohnya, apabila kanak-kanak menonton sesebuah rancangan kartun di televisyen, mereka akan terdorong untuk belajar berbahasa sama ada secara langsung atau tidak langsung. Antara rancangan yang mampu merangsang kemampuan berbahasa kanak-kanak adalah seperti blues Clues, Dora The Explore, Go Diego Go, dan Sesame Street. Secara tidak langsung, kanak-kanak mampu belajar menyebut perkataan-perkataan mengikut sebutan yang tepat dan gambaran yang sebenar tentang perkataan tersebut. Contohnya, Nina menonton Go Diego Go dan dia dapat mengenali tentang sesuatu haiwan dan mengetahui serba sedikit tentang haiwan tersebut seperti tempat tinggal dan makanan haiwan tersebut. Namun begitu, terdapat juga sesetengah kartun yang mampu memberi kesan negative terhadap kemampuan bertutur kanak-kanak. Antara kartun-kartun yang dimaksudkan ialah, Sinchan, Doremon dan Chibi Maruku chan. Hal ini kerana, kartun-kartun ini menggunakan perkataan-perkataan yang kesat seperti “hei orang tua, kesini kamu !!”. disini dapat dilihat sikap tidak menghormati orang tua pada kartun tersebut.


Thursday, 21 June 2012

pengakhiran zaman fresher

 22jun 2012
aku akan pulang ke kampung halaman ( maknenye lg beberapa jam jela ) . maka, secara rasminya jugaklah melabuhkan tirai sem2 ni . syukur Alhamdullillah ... dalam diam xdiam , dalam minit berganti jam , dalam sendu berselang tawa , dah setaun rupanya melayari kehidupan sebagai seorang mahasiswa ! *ahh.. penat la nk ber puitis2 ni. ok, straight to the point jela...

21jun 2012
bg nk raikan habis final exam n gathering terakhir kalinye (utk sem2 lee ) lala n cosmate kua le g BERJIMBA-JIMBA *ok ayat ni lala baru tau sebenarnyee..credit to wanie radzali sbb dh tolg tambahkan vocab bhs pasar aku. hehe... kami pergi mana ?? ala , MID VALLY je pn. ermm , mane lg nk meronggengnye bedah2 ni.. situ jele pn yop yong oiii.. !! sampai2 terus g beli tiket wayang. gile semangat kn . hahaha.. motif ? sbb nk tgk mail lambong, takut org ramai. hari 1st kn. tp ape ke gilenye org nk ramai time kol1 tengah hari lit2 tu bedah oii.. hari jumaat plak tu.. kompem2 lee org xdk.. haisshhh..

                                                   
  pastu g McD. sambut beday si temah ni ----------->
hahaha.. *suke2 aku je panggil org temah !! klu kena sue ni , mau reban ayam belakang rumah tergadaii.. heheehe.. sambut pon bukan la grand2 mane. masing2 dh sengkek. so, kek jela yg termampu ezzah oii... xpela, yg penting kami hepi bila dia tersenyum (maknanya dia hargaile ssh pyh kawan2 ) pastu baru kitorg g tgk MAIL LAMBONG "mail lambong xmakan rasuah la " hehe




Add caption


tp perjalanan ke panggung wayang tu xsemudah yg biasa2 terjadi *maklumlee, sumenye spesies kanak2 ribena (tp versi gifted n talented gitu)hahaha.. kesian kn, puji diri sendiri je mampu.hihih
sampai je kt atas tu, udah le tersangkut kt tempat nii....
<-------------------------------
kome-kome penah tgk ke bende ni ?? teman pn baru 1st time nmpk ! *see, terserlah ketidak pekaan aku kat sini. sah2 aku selalu je ulang-alik tempat ni . haha...
benda alah nih bila kita letak tgn kat situ then nanti akan keluar satu resit menceritakan tentang kehidupan kita. tp bende ni xberhasil le klu korg xsuapkan 50sen kat perut dia tu. cekik darah punya patung !! hahaa *ko pn sengal2 buat ... ala, just for fun kn ? why no..








tadaaaa.. mcm ni la rope resit dia
 ------------>
kelakar pn Ada.. mmg mcm knk2 ribena . walaupum kt McD tu still mintak coke ! hahaha...





MUTIARA ILMU

# jimba-jimba : jalan-jalan, melepak



ok, dh ngantok !! so, sampai sini jela nk mengarotnyee.. serius xlarat dh.. sampai ketemu lg sem 3 nt as a SENIOR !!! pehhh, bajett gilerr... boleh menari tarian samba ni sapa yg dengar sbb xthn kt kepoyoan aku ni . hehehe....



zzzzzzzzzzzzzZZZzzzzzzzzzzzzz



Monday, 11 June 2012

.......................

ahha.. kali ni nk mengarot pasal ape eh ?? 
*hamboii , sempat lg kau nk buat onar kat sini ye . esok exam tau !!! tp sumpah paper ni gila malas nk studi . knp ?? nth la.. persoalan tu yg aku dh pikir sejak subuh semalam tuh (pehh, korg nampak x ?? nampak x penipuan yg cube terjadi ni ) padahal subuh semalam xpikir ape2 pun... haha.... kejap lg dh nak cuti sem.. pastu lepas raya baru start sem baru . tak tahu kenapa , tapi aku dapat rasa yang sem depan x kan sama dengan sekarang ! cite pasal rase2 ni kn ,
      td aku terjumpa blog sorg budak ni.. dulu mase tgk muka dia , aku asyik tertanya2 je . sbb aku dpt rase sesuatu . walaupun x dek simbol  "?" atas dahi dia . ditambah dengan personality dia tu , tp serius aku jadi curious !! n bila dh baca blog dia , ternyata tepat sangkaan aku. dia seorang yang pememdam rasa dan sentiasa peka tentang sekeliling. *hhaaha.. apa yg aku batak sgt ni .. biasa la tu manusia kn ... personality berbeza2.. kalau same robot namenyee.. tak gitu ??

Friday, 18 May 2012

kejamkah kita ???

 pernah makan telur penyu ??
ok, 1st time dalam hidup lala ni tgk orang makan bende tu live depan mate *napak sangat kolot kn !! hehehe
nak tau ape yg lala rasa time tu. teruja, geli, excited, nk cuba gak ??
no, semua salah !! lala rasa nak MENANGIS sangat !!! why ??

sebab rasa sedih sangat bila tengok manusia macam buat endah tak endah je dengan nasib haiwan tu. lala bukan la nk tunjuk baik, tp rasenya setakat ni dh berlambak2 media n sesetengah NGO bg pendedahan tentang kepupusan haiwan ni. kenapa la kita xpernah nk cuba untuk lebih prihatin pada penghuni lain kat muka bumi ni. sedangkan mereka juga berhak untuk diberi ruang dan peluang untuk meneruskan generasi mereka sendiri. dh la penyu-penyu ni terancam dengan haiwan pemangsa, kegiatan nelayan, masalah pencemaran laut lagi, ni tambah pula aktiviti pencarian n penjualan telur2 . kalau ada sapa2 yg berpendapat semua ni jadi sebab ada pihak yang jual telur2 penyu tu, aku rase macam nk suruh dia jalan itik 100x je . hallo tuan hamba, kalau xdek sapa nk beli, peniaga pn xkn jual tau. rugila.. penawaran berlaku apabila ada permintaan ok !!!! haishh.. klu macam ni la kn,, mmg haiwan ni akan pupus jugak. xkn nk tgu penyu jadi seperti dinasor (yg dh tinggal mitos) tu baru nk sedar. time tu nk menyesal guling2 pun dh xdk gunanya.


@ hanya sekadar luahkan apa yg bermain di hati~~




Tuesday, 15 May 2012

hapi teachers day

         

                       ok,, entry kali ni memang ditujukan terus kepada semua guru kat malaysia ni.. erkk, tp rasa macam xfair la pulak. so, lala tujukan kat sume insan yg bergelar pendidik di bumi Allah ni lah. thanks kepada semua yg pernah mengajar lala sepanjang usiaku ini sehinggakan kini lala mampu berdiri sebagai seorang manusia. paling utama thanks kepada the greatest teacher in my life, mom dad !!! tanpa ANDA-ANDA SEKALIAN, xmungkin saya mampu berada ditahap saya berada kini (walaupun xlah sehebat Syed Muzzaffar, Imam muda asraf, nik safiyyah karim.... )

         ok, kat sini lala nk mention dua org cikgu (bukan my mom n dad yee.. sbb diorg mmg dh da level tertinggi yg xmungkin dpt diganggu gugat) yang sangat memberi makna dalam memcorak warna kehidupan lala yang terdahulu.
                       1st. CIKGU AZAMUDDIN AHMAD BARKAT (2004-2006) (F1-F3)
                       2nd. CIKGU AMINAH PM MOHAMMAD (2007-2008) (F4-F5)

         cikgu Azam, cikgu Aminah, bg saya anda mmg cikgu yang garang !! hehe.. tp yakinlah, GARANG itulah yang buat hati ini terpaut. nth kenapa, walau berjuta yang membenci cikgu, diri ini masih tetap mahu menafikannya. mungkin kerana saya melihat keindahan, kejernihan dan keihlasan dalam diri kalian yang sukar dilihat org lain.

             ~~~ thanks a lot ~~~

Friday, 4 May 2012

siapa saya ???

pehh.. mcm xcaya je tiba2 hari ni tergerak hati nk letak gambar sendiri kt blog ni... hahahaha... bajet femes jelah aku ni nk secret2.. tp, ape org pedulikk.. lantak ahhh.. blog aku kn.. so, jgn sesape nk argue walau sebesar zarah sekalipun !! *marahh niii......
sekali lg anda telah terlebih perasan lala !!!! hahahaa.. k bye

Wednesday, 25 April 2012

heyy u .........................


Happy birthday my friend !!
ding dong… ding dong… 12.01am  25 april 2012 !!!





Maka, genap lee 21tahun bagi insan yang bernama NURUL HUDA RASHID. Wahh.. semakin tua nampaknya anda. So, hapi bufday awakk !! amboii semangat wish bak hang.. haha.. ofcouse laa, dh aku xwish kt fb. Kene la excited skit kat sini. Hehehe.. kenapa ?? pehh apa lagi, secret bufday party punya pasal laa ( actually hanya kek je yg ada ) hehehe… dekat hujung2 sem ni, bajet lari bebb !! tp, yg paling penting,,, acara memandikan huda dengan tepung tetap dijalankan. Dh macam hantoo cienee maa ( tapi kiut tu masih ada ) hihihhi… gile ape ke, pukul 1.00am main baling2 tepung !! siap terjerit2 lagi. Bajett 1.00pm jekk.. hahahaha… time ni la pun kalau nk carik bakat2 untuk SUKMUM. Why, knp ??? laa, dh sume pakat lari berdesuppp sbb xnk mandi tepung. Kn tu dh membantu dalam pencarian bakat utk balapan !!  bakat terpendam la katekan.. acececehh.. tp Gaya lepak2, bising2, lari2, makan2, tengah2 malam tu.. opssss pagi kottt… hehe dh rope public holiday je esoknye. Padahal teman ada kelas pukul 8.00am tu !!! erkkk…. Mcm xbiase je kn kn ???? haha.. ape pon, best sgttttttttt…   love u alls…..

Sunday, 11 March 2012

mati itu pasti !!

malam ni rasa sedih sgtt.. knp ???
sebab hari ni Allah telah memanggil seorg insan bergelar manusia menghadapNya..
ape related nye person ni ngn aku ??
nothing !!
just junior mase kt sek dulu.. myb sebab aku rapat dgn abg dia kott. tu yg feel lebih skitt.
opssss.. jgn pk bukan2.. tu xbermaksud kami ada pape ye..
bila dh rapat, bukan time senang je yg kita akan rase. waktu ssh, sedih pn perlu..
tu la erti sahabat sebenarnya..
tp seriuss aku sedihh !!
tibe2 rasa insaf.. teringat lak mase same2 kt sek dulu..

DIA....
gadis tinggi lampai yg berkulit kuning langsat..
seorang yg pering dan tak lokek dgn senyuman..
personalitynya yg simple buat lebih senang didekati..
suara yg lembut ditambah dgn bhs yg sopan menjadikannya cantik dipandang..

semoga roh mu dicucuri rahmat Maiy !!!...





Monday, 5 March 2012

kebebasan


ape itu kebebasan yg sebenar ?????

mengibarkan bendera pada setiap 31ogos ??
melontarkan rasa hati pd umum atas tiket kebebesan bersuara yg termaktub dlm perlembagaan negara ??
melancong keserata dunia ??
membebaskan burung dalam sangkar ??
melanggar peraturan  ??
merelakan kerenah demokrasi yg ada ??

mmg persoalan ini sudah sering kali ditanya oleh banyak pihak
tapi sejauh mane manusia benar2 mencari jawapan untuk merungkai nya ???
atau sekadar singgah di telingga bagai angin lalu ??
mungkin juga hanya termanggu dan membisu...

sedarkah kita, 
kebebesan itu kadang kala terlalu pahit utk digapai..
terlalu janggal utk ditelan..
bukan kerana sukar diperoleh..
bukan juga kerana mustahil untuk dikecapi..
yang nyata, kalian sendiri tidak mengizinkan kebebasan itu hadir dgn sendiri..








Wednesday, 15 February 2012

alamakk........

erkk.. adeii...
SUKAN ARAS tu betul2 jdk kenyataan !!! nehi.. nehii...
pehh.. xsgke sungguh.. habis aku kne bhn balik ngn F.... haishh, masin la mulut minah tu...




Sunday, 12 February 2012

beday budak bucuk, ani !!! haha



segalanya bermula bila ani msg A ckp yg aku ngn A xwish bufday dia lg. bday dia 10feb.. rasa bersalah.. hanya Allah je yg tahu.. yela, ckp je bestfren.. tp bday mmber pn xegt.. dari situlah timbul idea nk buat bday party kecik2 utk ani n merangkap reunion kami.. yela, ckp je cti 3mgu.. tp xjumpa pn...

11feb2012
tepat 9pagi, aku n A kua rumah nengikut perancangan. kami g amik kek ngn ape yg perlu la... pastu terus kumpul ngn mber lain . nk terus g umh ani.. tp, alahaii.. time tu jgk la dia nk isi minyakk...
takut kantoii punya pasal, kami singgah kt kedai jap.. so, lambat la g umh ani tu,, haha...
plan ktorg suruh ani tgu kt rmh sbb kononnya nk kua sama2.. nanti E amik dia... sampai je kt rmh dia, ani dh standby.. siap helmet kt tgn.. hahahaha.... 


HAPI BDAY ANI !!!
dengan sekali nafas kami ucapkan.. cewahhh... mcm org akad nikah je gayenya,, hahhaha...
kesian ani.. dh siap lawa2 nk kua tu.. last2 dok rumah je.. hahaha... 




i gonna miss u all =)





Monday, 16 January 2012

redhai lah...

andai sudah ditakdirkan ia bukan milikmu...
mengapa disesali jua..
andai sudah jelas dia pergi dari sisimu....
mengapa dinanti jua...
andai sudah nyata jarak setinggi awan...
mengapa ingin digapai jua.

biar telah meredah luas hutan belantara..
biar telah belayar seluruh samudera...
biar telah merentas sekalian benua...
tetap xkn merubah kenyataan satu itu .

ia bukan lg penghias warna-warni hidupmu lg....

meski hati masih ralat akan kepemergiannya,
meratapi kehilangannya...
menangisi kekosongannya.

yakinilahh....
pasti suatu masa akan muncul jua sang arjuna..
yang bisa mengisi kepincangan hatimu...
menghindarkan gundah gulanamu..
mengusapi air matamu.

disaat itu..
tiada kata yang perlu diucap...
tiada lagu yang perlu diperdendang..
tiada madah yang perlu dicoretkan.

bersyukur kepadaNya.....


<pabila diri menyesali sesuatu yang berlalu.. 
                             ingatlah, apa yang berlaku pasti ada hikmahnya>







Friday, 13 January 2012

hidup

Betul org kata. hidup ni macam RODA !! kadang kadang kita kat atas.. n pasti suatu saat kita kn ada dibawah.
tu la sebenarnya hidup.. sama juga dengan chinta.. jika kita pernah mengecewakan seseorg suatu saat nt pasti kita akan dikecewakan..
  < xsemua yg kita nak akan jadi milik kita >

Wednesday, 11 January 2012

just follow the flow..

  Dalam hidup ni, kita mesti akan menginginkan sesuatu kan... 
masa aku form6 dulu 
selalu impikan nk kerja kat DBP (dewan bahasa dan pustaka ). 
kenapa ??
 sbb cita2 aku nk ikut jejak langkah NIK SAFFIYAH KARIM.
cewahhh berangan je lebih !! hehe 
serius.. Dia mmg idola aku dari dulu sampai sekarang.. 
tapi xkesampaian la pulak.. 
kos aku sekarang ni dh terpesong jauh dari impian aku tu. 
so, redha jela.. walau 
macam mana pun aku still bersyukur sebab dpt sambung belajar. 
just follow the flow.. 
tapi, kerjaya cikgu pun ok juga kn.. hehe 




Tuesday, 10 January 2012

SUKAN ARAS !!

korang pernah dengar x penganjuran SUKAN ARAS ?? ala sukan antara aras2 klu kat kolej atau hostel . tapi, serius aku xpnh dengar (xtau la pulak klu aku ni yg jahil ) hehe..

perbualan di antara F,H,S di sebuah kolej kediaman :

F : korang tau x kolej kita nk buat sukan antara aras ??
S : sukan aras ?? xkn kot.. 
H : sukan aras ??????... ( loading sekejap )... hahahahahahahahahahaaha 
     mmg x la kn klu bnda tu betul2 jadi.. ape ke gilanya la. hahahahahahahahahaa
S : hahhahaahahahahahaah.... kelakar la ko ni F.. 
F :......................... (hanya mampu terkedu )
H : agak2 la pn F klu nk menganjing kami !! hahhahaha
     nk main baling batu dlm tasik. batu sape timbul dia menang ke ?? hahaha
S : hahahahahahahahhaahahaha.....
( akhirnya mereka bertiga sama2 gelak guling2.. n selamat la si F tu kena ejek sampai ke malam )

* salah seorg watak diatas adalah AKU ! heehe

korg xrasa pelik ke knp kami gelak gila2 ??

yela macam mustahil je nk buat ikut aras.. dh la ada 4aras.. pastu ada 5blok..
sukan antara kolej2 pn dekat sebulan lebih nk habis.. ni kn pulak antara aras..
tp perkara utama yg buat kami gelak sbb motif utama si F tu nk menganjing aku.. yela aku ni agak malas skit nk bersukan ni.. jogging apatah lg. n xberjaya !! penipuan F dapat dikesan kali ini. hahahahahahaha

mcm ni ke sukan aras tu ?? erkk... =)







Monday, 9 January 2012

penolakan

hari ni nk kongsi cite pasal betapa la.. fb ni mampu buat org tunduk kt kita...
hahahaha.. duniawi.. duniawi...
tapi kalau utk kebaikan xpe je kan.. hehehe

hari ni ada la sorg member aku ni lambat mandi..
dia dh bgun tido.. tp bermalas2 atas katill
aku pn yg baru balik exm ni naik terus la nagging dia..
xjalan weii.. dia buat dekk je..
time tu aku tgh on9 FB.. so, dgn selumber kt depan dia, aku nk update status baru utk fb.
supppp...... kelam kabut dia lari amik barg2 mandi n terus g bilik air !!
hahahaha.. mmg aku ketawa la kn..
korg nk tau aku taip ape kt situ...

" kawan saya xsuka mandi.. with nor**** f**** ...... "

hahahahahaha..mcm la aku nk post betul2...
setakat ni aku xdk la kejam sgt sampai nk jatuhkan maruah member sendiri..
tp, korg perasan x yg FB telah menjadi faktor penolakan utk pergi mandi... !!
bagus jugak kdg2 kn... hehe


Friday, 6 January 2012

SEREMBAN OH SEREMBAN





ni la antara permainan warisan melayu.. dulu masa zaman L@L@ kecik2 mana ada lg ps2, ps3 n segala bagai permainan teknologi budak2 sekarang ni.. tapi feel nye jgn nk cakap la.. mmg nikmat.. lebih2 lg bila markah paling tinggi... hehe

al kisah ...
   situasi ini disebuah sekolah...  

keadaan kelas 1zuhrah sentiasa hingar-bingar dengan kerusi meja tunggang-langgang. murid2 juga semuanya asyik dengan kerja masing2. Dibelakang kelas pula kelihatan sekumpulan pelajar duduk dalam bulatan.. eh.. apa kerja mereka ni ?? ohh.. main batu seremban rupanya !! sedang asyik bermain , tiba2 datang cikgu displin ke kelas mereka. Alamakk...cikgu K la.. lariii....

"siapa yg main seremban tadi ?? "
cikgu K bertanya dengan nada bengis..
so, dalam rela terpaksanya semua yg main mengaku...

Pelajar2 tadi telah dibawa ke bilik pengetua. Mereka tertanya2 adakah menjadi satu kesalahan bila bermain batu seremban di sekolah (maklumla, ting1.. mana nk tahu sgt peraturan sek menengah) hehe
Disana, mereka telah diberi nasihat oleh pengetua.. "jgn asyik bermain, tumpu pelajaran, kelas awak paling bising.. bla...bla..bla..."
 
esok2 mereka dh xmain seremban dlm kelas 1zuhrah tu lg...


nk tahu knp mereka dibawa ke bilik pengetua ???
  • Sebab tempat kami main tu betul2 diatas bilik pengetua. Dan yg paling sadisnya.. betul2 dibawah lokasi meja beliau !! so, korg bole imagine x betapa rungsing + renyang nya TUAN PENGETUA tu dengan bunyi kelekuk.. kelekakk.. batu seremban tu.. hahaha

                             ~~ selamat membaca~~

Wednesday, 4 January 2012

menyesal


menyesal_6ixthsense

Tak pernah ku fahami ertimu padaku
Tak pernah ku mengerti hadirmu untukku
Rasa yang pernah kau bagi
Cinta yang telah kau beri
Setelah ku terjatuh baru ku sedari
Betapa kau kekasih hingga hujung hati
Rasa yang setia menanti
Cinta yang tak akan pergi

Menyesal ku akui tak terima cintamu
Dan kini engkau pergi meninggalkan hidupku
Terlambat ku akui berertinya dirimu
Kerna hanya dirimu sambut cinta
Penawar peritku
Hanya dirimu
Tulus cintaku
Menyesal ku akui tak terima cintamu
Dan kini engkau pergi meninggalkan hidupku
Menyesal ku akui tak terima cintamu
Dan kini engkau pergi meninggalkan hidupku
Terlambat ku akui berertinya dirimu
Kerna hanya dirimu
Sanggup cinta penawar peritku
Sanggup cinta pengusap tangisku



susah laa mcm ni..


adoii.. 

hari ni berpenyakit betul !
tibe2 je muncul mcm2 perasaan bila time exm ni...
MALASS..
BORING..
LEMAU..
senang cite sume la...
so entry pn skit je... 




                                                                                                                             





Tuesday, 3 January 2012

kau selamanya !!



hari ni tiba2 rindu kt seseorg !!
ermm =(
lame dh xjumpa dia..
dulu setiap hari, setiap jam, setiap minit,n setiap saat dia ada depan mata (tp bila kt sek jela ) hehe
tp skrg.. nk jumpa kne tgu cuti sem la..
harapkan cuti hujung mgu mmg xla kn..
si dia tu study kt ipt di Pantai timur.. so mmg jarang la nk balik rumah bila cuti sikit ni..
yela rumah kami ni kat utara semenanjung..
jauh kot nk asyik balik je..
ohh.. lupe nk gtw.. kami ni satu kg...


opsss.. sebelum aku merepek lg berjela, nk gtw ni..
si dia tu bestfriend aku laa... sejak tadika kott !!
pastu kitorg sama sekolah sampai lah f6..
korg bole imagine x bape lame tu ??
klu pndah sek pn mst same2..
dh mcm kembar lak aku rase.. hehe
tp serius ckp... klu korg tgk penampilan aku ngn dia, agak mcm lgit ngn bumi la gk..
but, tu sume bukan penghalang utk kami jdi bestfriend !!!
kami selesa je ..
dh xheran ngn kekurangan masing2.. walaupun salu gak la bercanggah pendapat...


pape pon..


" heii Aina.. time2 exm mcm ni aku rindu kot kat kau.. salunye kau la yg selalu cuak suruh stdi, pastu selalu egtkan aku bawak mcm2.. pensel la, pen la, slip la.. egt kn jgn lambat la n segala bagai yg penting laa kn"..


mklum lee.. aku ni careless skitt.. pastu suka sgt buat bnde last minute.. mane x kelam kabutnye.. hehe




~~ kau selamanya bestfriend terbaik aku !!! (tp bestfriend baru pn terbaik jugak) ~~

Monday, 2 January 2012

saya suka !!

hai korg !!!
nk tanya sikit bole x ???
korg pernah bace novel x ??
xksh la nvel ape pn.. tp pernah x ??
msti pernah kn !!
yela sejak ting1 lg bende tu dh jadik perkara wajib dalam subjek BM.
julia, sarjan hassan, perlumbaan kedua.. nth byk lagi la segala bagai cerita kene blaja..
tp bukan cerita yg meaningless la kn..
sumenya sarat ngn pengajaran n nilai2 murni. 
ececehh.. dh macam cikgu BM la pulak L@L@ ni (perasan dohh) hehe


tapi hari ni bukan nk stori ttg novel2 tu...
sbb kt sek dulu pn dh tahu..
cikgu2 BM dh tungkus lumus bg kita paham..
~~thanks a lot utk cgu BM tersyg saya, PN. AMINAH ~~
iklan sekejap. hehee


PERGILAH AIRMATA<hani ramsul>
ha.. novel ni la yg L@L@ nk cite kt korg sume...
mst ada yg pernah baca kn..
mmg superb kot !!
thumb up la utk kak hani..


huhh.. mmg sedih gila la kn masa bace tu..
airmata jgn ckp la.. berjurai2..
klu kasi kt nenek kebayan (magika) komperm dia ganti bill gate !! haha
tp serius.. tu antara novel yg paling best dalam list novel best yg pernah aku bace..
xsia2 kot beli mahal2... rm28 tu kira mahal la bg L@L@..


so, sape xbace lg,,, cepatttttt g beli !!




  • sori la klu ada yg xsetuju ngn L@L@... sbb ni pandangn saya.. org lain tu biaq pi la.. hehehe

Sunday, 1 January 2012

hacker ???

huhh.. ape 1st perception korg bila bace tajuk ni ???
L@L@ bukan nk maki, buruk2kn, ataupun komen ttg HACKER ni..
tapi saje je nk cerita ttg sweet memori L@L@ ttg benda ni..
mybe ada gk antara korg yg pernah alami...


"saya syg lala saya. haha"
"saya cantik macam era fazira. hahaha "
"saya xnk ditinggalkan !! haha "


hahahahaha.... sebenarnya tu la antara ayat2 yg kitorg ( L@L@ and friends ) pernah gunakn utk HACK sesama kami kt fb... =) pantang ada yg tinggal lappy dengan fb teronline.. habislah !!! mangsa2.. hehe
mastermind nye sorg.. tp anak buah yg follow kt belakang ramai..
mula la masing2 curahkn idea bernas yg kononnya lahir suci murni dari lubuk hati yg terdalam.. cewahh ayattt.. hahahaha
ok sambung balik..
pastu semua bukak fb sendiri n komen status mangsa td...
maka terjadilah adegan sambung menyambung..
lg lama mangsa tinggalkan lappy dia, lg berjela2 la komen kami2 ni.. 
yela dh tuan ampunya xremove status tu kn..
kami pun ape lg, berpesta komen la.. haha
sweet kot ..


tapi jujur cakap !! 
xpernah sekali pun tujuan kami nk malukn member sendiri.. 
just suka2 je..
 nasib baik semua paham...
 xdk yg mara2 sampai xnk kawan (ayat mase kecik2 dulu ).. hehe


seriuosly, rasa macam makin erat hubungan persahabatan kami =)
hilang semua sikap kenegerian ..
yela kami kn baru je kenal (baru la sgt klu dh satu sem tu) hahaha
hapening sgttttt.......




~~klu member2 L@L@ terbace ni, kompeh kantoi ~~